Is runningtherapie iets voor jou?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. Bewegen heeft een positieve invloed op de werking van het brein. Bewegen helpt je te ontspannen en ook om te ontstressen. Verder verbetert bewegen je conditie.

Als hardlopen niet haalbaar is kan de training ook in stevig wandeltempo worden uitgevoerd. Met name bij mensen die een slechte conditie hebben kan veel vooruitgang worden geboekt.

Doel

Het doel van de runningtherapie is dat je leert om, liefst 3 tot 4 keer per week, zelfstandig 30 tot 60 minuten aaneengesloten hard te kunnen lopen.

Wat brengt het jou

Als je gaat (hard)lopen breng je van alles bij jezelf in beweging. Dat kan tot resultaat hebben dat je:
- rustiger wordt in je hoofd,
- een voldaan gevoel ervaart,
- het lichaam ontdekt als iets dat vreugde geeft,
- beter gaat slapen,
- een betere conditie krijgt,
- minder somberte of angst ervaart,
- meer levensvreugde voelt,
- actiever wordt.

Hoe werkt het

We starten met een kennismakingsgesprek. Hebben we een goede match dan vullen we een aantal vragenlijsten in en stellen we je conditie vast. Daarna maken we een persoonlijk plan waarin we jouw persoonlijke doelen formuleren en ook afspraken maken over het verloop en jouw inzet tijdens de cursus.

De cursus duurt tussen de 6 en 12 weken. Je zult 1 a 2 keer per week onder mijn begeleiding een trainingssessie in groepsverband doen. Dit zullen groepjes van maximaal 6 personen zijn. Het is ook mogelijk om privésessies te volgen, maar samen lopen is gezelliger want je kunt elkaar dan stimuleren en ervaringen uitwisselen. Daarnaast ga je 1 a 2 keer per week zelfstandig een trainingssessie te doen. Verder zal ik je vragen om een hardloopdagboek bij te houden, zodat we ook tussentijds kunnen kijken hoe het gaat en eventueel kunnen bijsturen.

Aan het eind stellen we samen vast welke vooruitgang is geboekt en of dit in overeenstemming is met jouw persoonlijke doelen. Ook kijken we dan hoe je zelf verder invulling kunt/wilt geven aan het (hard)lopen.

Wordt Runningtherapie vergoed?

Lange tijd werd Runningtherapie niet vergoed door verzekeraars. Inmiddels zijn er een aantal zorgverzekeraars die de cursus vergoeden als je aanvullend verzekerd bent. Bij ONVZ, De Friesland en Zorg en Zekerheid krijg je de cursus vergoed omdat hij op de lijst met erkende preventiecursussen staat. Wellicht vergoedt jouw zorgverzekering de cursus ook. Twijfel je neem dan contact op met je verzekeraar.
In sommige gevallen vergoedt je werkgever de kosten als runningtherapie onderdeel is van je re-integratietraject. Soms mag je het financieren uit je persoonsgebonden scholingsbudget. Overleg met je werkgever wat de mogelijkheden zijn.
Heb je een Persoonsgebonden budget via de Rijksoverheid, de gemeente of de zorgverzekeraar dan kun je de kosten misschien hier uit betalen. Vraag het na bij de instelling die je het budget heeft toegekend.