Is runningtherapie iets voor jou?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop als je somber, angstig, lusteloos, vermoeid, paniekerig of gestrest bent. Wanneer je last hebt van deze symptomen kan hardlopen helpen om je klachten te verminderen. Als hardlopen niet haalbaar is kan stevig wandelen ook al werken.
Bewegen heeft namelijk een positieve invloed op de werking van het brein. Door te gaan bewegen kom je ook mentaal in beweging. Bewegen helpt je te ontspannen en ook om te ontstressen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Kijk dan eens op de site Bewegen voor je brein.
Praten is van minder belang en juist niet het doel. Voorop staat het in beweging zijn, leren voelen en ervaren.

Hoe ziet een runningtherapiecursus eruit?

Iedere cursus begint met een persoonlijke intake om te kijken waar je last van hebt en wat je met de cursus wil bereiken. Voor de intake krijg je van mij een aantal vragenlijsten die je thuis kunt invullen. Tijdens de intake stellen we ook je conditie vast. Dit doen we door middel van een wandeltest. Daarna maken we een persoonlijk plan waarin we jouw persoonlijke doelen formuleren en ook afspraken maken over het verloop en jouw inzet tijdens de cursus.

De cursus duurt tussen de 6 en 12 weken. Je zult 1 a 2 keer per week onder mijn begeleiding een trainingssessie doen. Daarnaast ga je 1 a 2 keer per week zelfstandig aan de slag. Ook zal ik je vragen om een hardloopdagboek bij te houden, zodat we tussentijds kunnen kijken hoe het gaat en eventueel kunnen bijsturen als dat nodig is of als er dingen veranderen.

Aan het einde van de cursus kijken we samen wat het lopen jou heeft opgeleverd en hoe je zelf verder invulling kunt/wilt geven aan het (hard)lopen.

Runningtherapie kan alleen of in groepsverband. Samen lopen heeft voordelen, want je kunt elkaar dan stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Wat brengt het jou?

Als je gaat (hard)lopen breng je van alles bij jezelf in beweging. Dat kan tot resultaat hebben dat:

  • je rustiger wordt in je hoofd,
  • je een voldaan gevoel ervaart,
  • je het lichaam ontdekt als iets dat vreugde geeft,
  • je beter gaat slapen,
  • je een betere conditie krijgt,
  • je minder somberte of angst ervaart,
  • je meer levensvreugde voelt,
  • je actiever wordt.

Wordt Runningtherapie vergoed?

Lange tijd werd Runningtherapie niet vergoed door verzekeraars. Inmiddels zijn er een aantal zorgverzekeraars die de cursus vergoeden als je aanvullend verzekerd bent. Bij ONVZ, De Friesland en Zorg en Zekerheid krijg je de cursus vergoed omdat hij op de lijst met erkende preventiecursussen staat. Wellicht vergoedt jouw zorgverzekering de cursus ook. Twijfel je neem dan contact op met je verzekeraar.
In sommige gevallen vergoedt je werkgever de kosten als runningtherapie onderdeel is van je re-integratietraject. Soms mag je het financieren uit je persoonsgebonden scholingsbudget. Overleg met je werkgever wat de mogelijkheden zijn.
Heb je een Persoonsgebonden budget via de Rijksoverheid, de gemeente of de zorgverzekeraar dan kun je de kosten misschien hier uit betalen. Vraag het na bij de instelling die je het budget heeft toegekend.